De la aplicații ce propun strategii pentru îmbunătățirea performanței baschetbaliștilor și platforme de e-guvernare la gadget-uri din faruri de biciclete, tehnologia schimbă orașele lumii. Lăsăm aici o listă de idei care ar putea să te ajute să vii cu propunerea ce ar putea pune Sibiul pe harta orașelor inteligente.  


Ce faci când nu există jocuri interesante pentru tine și cei din generația ta, în plină eră a expansiunii tech? Te pui pe învățat și le creezi tu însuți, chiar dacă ai 82 de ani.


Cum arată o dimineață obișnuită? Te trezești, prepari cafeaua, hrănești cățelul, uzi plantele. Pentru persoanele cu dizabilități de vedere și cognitive însă este o provocare să-și creeze rutine zilnice. În cazul lor, plasarea prin casă a unor simpli senzori cu alerte fizice poate deveni un element de bază în calea unei vieți mai independente.


Un hotel din Suedia a propus un experiment social ce încurajează interacțiunea offline, cu ajutorul unei banale lămpi inteligente. 


Uneori, este nevoie doar de câțiva senzori, o stație de autobuz și inspirație, pentru a pune pietonii pe gânduri în privința tentației de a traversa strada în orice loc.

 


Cum poți valorifica deșeurile biodegradabile dacă stai în chirie, într-un apartament mic? În Australia, un inginer și-a rezolvat problema, creând un app ce conectează persoanele care n-au posibilitatea de a face compost cu cele care au grădini.

 


Cum poți face schimb de mesaje cu locuitorii unui teritoriu îndepărtat, într-un mod inedit?

Instalaţia LightCode permite trecătorilor din București să comunice în timp real, pe baza unui cod vizual, cu trecătorii care se întâmplă să fie în acel moment în faţa unei vitrine din centrul Barcelonei.

Mai multe detalii aici.

 


Apatia este unul din cele mai grave lucruri ce afectează persoanele care suferă de demență.
Jocuri simple, bazate pe senzori ce detectează mișcarea mâinilor, le poate ajuta să-și mențină mintea activă.

 


Când concurența ta sunt Netflix și Candy Crush și nu alte muzee, scoți armele tech pentru a atrage vizitatorii.


Uneori, o simplă aplicație poate pune pe harta orașului cetățenii pe care mulți nu vor să-i observe, dar care ne pot ajuta să ne debarasăm de deșeuri în mod responsabil.
 

Cine nu iubește leagănele? De la copii la vârstnici, leagănele muzicale sparg barierele sociale și aduc împreună cunoscuți și necunoscuți. Și ne mai și amintesc ce mișto e să ne bucurăm de spațiul public! 


Un singur pas poate genera cca. 20 de secunde de iluminat cu ajutorul unui generator electro-magnetic și a unor plăci compozite. În același timp, oferă date ce pot îmbunătăți infrastructura sau sistemul de transport public. 

 


Focurile de artificii reprezintă un important punct de atracție din cadrul evenimentelor pentru multă lume. Și totuși, cum le putem înlocui cu ajutorul tehnologiei sec. 21?

 


Cum transformi piețele orașului în locuri mai prietenoase cu locuitorii orașului? De exemplu, cu ajutorul unor instalații ce cântă la apariția umbrelor.


Decide Madrid e o platformă digitală care permite oamenilor să preia controlul. Există o mulțime de secțiuni distincte, pentru diferite tipuri de participare. Există un spațiu de dezbatere, un spațiu în care cetățenii pot face propuneri și unul pentru bugetare participativă. Acolo, cetățenii votează pentru proiectele înspre care se poate duce o anumită proporție din bugetul local. Cele mai votate proiecte primesc finanțare.

 


Experiența alergării te transformă. Dar cum ai putea să-ți transformi experiența cu ajutorul tehnologiei?

 


În sport, toți pașii sunt grei, indiferent dacă sunt primii sau după ani de antrenamente. Și totuși, tehnologia îi poate face mai ușori.

 


Mersul pe jos consumă energie… Cum ar fi dacă, de acum, ar începe să o și producă? Și, în plus, să contribuie la colectarea de date.


Oare cum ar arăta harta Sibiului transpusă într-o astfel de aplicație? Împânzită de instituții, business-uri, trotuare sau stații de autobuz accesibile persoanelor cu dizabilități? Sau nu tocmai?


Siguranță în trafic, supraveghere antifurt a bicicletei în timp real, colectare de date valoroase pentru cetățeni și instituțiile orașului, toate adunate într-un gadget dintr-un far de bicicletă… și nici nu are nevoie de dinam!


 

×

Make an appointment and we’ll contact you.