CitySense este un program de finanțare ce sprijină crearea unor prototipuri de soluții care contribuie la creșterea calității vieții în Sibiu (calitatea aerului și a mediului înconjurător, nivelul de congestie în trafic, utilizarea pistelor de biciclete sau a parcărilor, calitatea apei potabile, implicarea civică și utilizarea spațiului public, suprafața de spații verzi etc.). Valoarea totală a finanțărilor din 2018 a fost de 17.500 euro.
Căutăm inovatori pasionați de tehnologie și de mediul în care trăiesc, care vor să dezvolte soluții pentru nevoile stringente ale orașului și ale locuitorilor săi sau care pur și simplu vor să creeze proiecte care ne pot face viața în oraș mai frumoasă.
Istoric
CitySense a debutat cu un Hackathon ce a avut loc în luna iunie 2018. În urma acestuia a fost ales primul proiect care a primit finanțarea pentru implementarea unui prototip în Sibiu – Play Arena.
A doua etapă a programului a fost un concurs de finanțare, la finalul căruia un juriu independent a selectat două proiecte ce au fost finanțate, respectiv Pubela deșteaptă, propusă de echipa Cutezătorii, și Sibiu Ultra Sensing, de la Asociația Clubul Micilor Electroniști.
În 13 octombrie a avut loc CitySense Hackathon 2.0: Interacțiunea offline, unde am căutat soluții pentru a vedea cum putem face lumea offline mai interesantă și mai accesibilă cu ajutorul tehnologiei și în cadrul căruia am pus la bătaie 26.850 lei. Conform votului final, 2 proiecte au fost desemnate câștigătoare: Music Hub și Play in It.
În data de 6 iulie 2019, a avut loc CitySense Hackathon 3.0. Tema acestei ediții a fost Colectarea selectivă a deșeurilor din Sibiu, iar participanții au căutat soluții pentru îmbunătățirea procesului de colectare selectivă.
NB: Toate proiectele finanțate sunt monitorizate de către echipa Fundației Comunitare Sibiu și periodic adăugăm informații despre statusurile acestora.
CitySense este implementat de Fundația Comunitară Sibiu, în parteneriat cu wenglor și cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu.
wenglor este una dintre companiile prestigioase în domeniul producerii de senzori. Peste 50 de mii de clienţi din întreaga lume se bazează pe fiabilitatea şi calitatea produselor lor. Acestea detectează prezenţa obiectelor, monitorizează poziţii, disting forme şi culori, măsoară grosimi, lăţimi, înălţimi şi volume, recunosc luciul şi luminiscenţa, percep temperaturile, detectează metalul, sticla şi modificările minime, asigură siguranţa deplină în zone de pericol, citesc coduri 1D şi 2D.
Fundaţia Comunitară Sibiu este un finanţator privat local ce identifică, promovează şi finanţează iniţiative şi proiecte ale comunităţii sibiene – ONG-uri, grupuri de iniţiativă, companii, persoane fizice – contribuind astfel la dezvoltarea locală. Fondurile sunt colectate, administrate şi distribuite transparent prin intermediul burselor sau granturilor. În acelaşi timp, FCS pune la dispoziţia companiilor sibiene care doresc să se implice în comunitate servicii de consultanţă pentru identificarea domeniilor pe care acestea le pot susţine şi a mecanismelor prin care pot contribui la dezvoltarea comunităţii.